Surditatea brusc instalata: cauze

Home » Articole » Patologie » Surditatea brusc instalata: cauze
11-1

Surditatea brusc instalata este o urgenta medicala importanta deoarece prognosticul depinde de tratamentul promp si imediat. Importanta acestei afectiuni consta in faptul ca netratata prompt ea se permanentizeaza. Printre cauzele care duc la intarzierea tratamentului se numara frecventele greseli de diagnostic datorate in special faptului ca pacientii trateaza superficial aceasta afectiune, crezand ca au urechea infundata din cauza unei simple raceli. Insa hipoacuzia brusc instalata poate fi privita si ca un simptom comun mai multor afectiuni.

Surditatea brusc instalata este definita ca o pierdere neurosenzoriala de auz mai mare de 30 decibeli, pe cel putin 3 frecvente audiometrice (tonuri pure), care a aparut de maxim 72 de ore. Cauza este o afectare a functiei celulelor ciliate din urechea interna, responsabile cu transformarea vibratiilor sonore in stimul nervos. In functie de durata actiunii cauzei care a produs surditatea si de precocitatea tratamentului, afectarea acestor celule poate fi tranzitorie sau definitiva.

Incepand cu prima descriere in literatura medicala in 1944 de catre De Klevn si pana astazi au existat eforturi continue de a defini aceasta afectiune, eforturi bazate pe criterii variate, de exemplu scadere de auz pe anumite frecvente inalte sau joase, evolutia in timp, severitatea hipoacuziei, etc.

Surditatea brusc instalata apare de regula la o singura ureche; hipoacuzia brusc instalata bilaterala  este rara.

Incidenta

Incidenta surditatii brusc instalate este dificil de determinat deoarece multe cazuri nu sunt raportate in conditiile in care pacientii nu se prezinta la medic in momentul instalarii afectiunii. Totusi, incidenta anuala este estimata la 1 la 10-15000 de persoane, cu distributie relativ egala in functie de sex sau de partea afectata (stanga sau dreapta). Afectarea bilaterala este foarte rara. Hipoacuzia brusc instalata poate sa apara la orice varsta, dar incidenta maxima se situeaza in grupa de varsta  50-60 de ani, iar cea minima la copii si la grupe de varsta mai mari de 60 de ani.

Eforturile in cazul acestei afectiuni trebuie orientate in special catre diagnosticarea  si instituirea precoce a tratamentului, de care depinde in final gravitatea handicapului auditiv.

Obiectivul principal al evaluarii pacientului trebuie sa fie identificarea printr-o anamneza riguroasa a unor cauze definite si tratabile. Atunci cand este descoperita o cauza probabila a pierderii de auz, tratamentul trebuie orientat spre aceasta.

Cauzele surditatii brusc instalate

Etiologia sindromului surditatii brusc instalate nu este clara. Exista cateva cauze posibile, insa nici una nu explica pe deplin procesul care duce la instalarea brusca a hipoacuziei. Cele mai importante cauze sunt considerate cea infectioasa, autoimuna, ototoxica, traumatica, vasculara sau neurologica. In multe cazuri nu poate fi identificata o cauza determinanta, in aceste situatii vorbim de o surditate brusc instalata idiopatica.

Teoria infectioasa sustine afectarea labirintului cohlear de catre patogeni ca  virusul urlian (oreion), mycoplasma, rar in boala Lime, in meningita cauzata de meningococ sau criptococ, encefalite, sifilis, rubeola, toxoplasmoza, varicela, sau adenovirusuri, (citomegalovirus sau HIV). O mare importanta este atribuita infectiilor virale deoarece studii histopatologice asupra osului temporal de la pacienti cu surditate brusc instalata au descoperit leziuni degenerative ale cohleei, asemanatoare cu cele provocate de infectiile virale (in cele mai multe cazuri atrofia structurilor urechii interne). Alti cercetatori au reusit sa cultive virusuri din perilimfa unor pacienti care suferisera de surditate brusc instalata, iar altii au demonstrat existenta unei seroconversii la anumiti pacienti. Dar in baza acestor descoperiri se pot face doar presupuneri si nimeni nu a reusit inca sa induca surditate brusca utilizand virusuri la un animal de laborator.

Un alt mecanism este reprezentat de afectarea autoimuna a urechii interne. Colita ulcerativa, lupusul sistemic eritematos, poliarterita nodoasa, sarcoidoza, sindromul Cogan, granulomatoza Wegener  sunt boli autoimune care au fost asociate cu aparitia hipoacuziei neurosenzoriale, de multe ori progresiva, aceasta sugerand ipoteza lezarii imun mediate a cohleei. Aceasta teorie este si ea sustinuta de anumite particularitati : existenta unui sistem imun independent al urechii interne, prezenta anticorpilor de colagen in capsula otica.

ototoxiceOtotoxicitatea: Toxinele asociate cu scadere de auz sunt aminoglicozidele (neomicina, kanamicina, amikacina, gentamicina, viomicina, tobramicina, vancomicina), medicamentele chemoterapice (antineoplazice), in special cele care contin platina (cisplatin, carboplatin), salicilatii in doze mari, chinina (ultimele doua substante avand un efect temporar). Printre alte cauze toxice se pot include si muscaturile de sarpe.

Tulburarile circulatorii: cauza vasculara a fost sugerata de anumite particularitati anatomice ale cohleei, care depinde extrem de mult de fluxul vascular ce-i asigura oxigenarea si astfel functionarea normala. Mecanisme ca embolia, tromboza, vasospasmul duc la alterarea fluxului vascular catre cohlee. Exista si anumite boli vasculare asociate cu surditate brusc instalata: insuficienta circulatorie vertebrobazilara, bypass-ul cardiopulmonar, macroglobulinemia Waldenström, anumite forme de leucemie. Nervul opt cranian poate fi uneori afectat de ischemia in teritorul arterei cerebeloase antero-inferioara.

Traumatismele (lovituri ale capului) cu fracturarea osului temporal  sau prin producerea unei fistule perilimfatice pot de asemenea sa produca surditate brusc instalata. Trauma sonora apartine tot etiologiei traumatice.

Bolile neurologice incluse in cauzele acestui sindrom sunt scleroza multipla, migrena, ischemia teritoriului pontin, tumorile de unghi pontocerebelos.

Cauzele tumorale includ neurinomul de acustic si hipoacuzia contralaterala secundara chirurgiei neurinomului de acustic, metastazele in osul temporal (conductul auditiv intern), mielomul, leucemia, meningita carcinomatoasa .

in Patologie de admin 2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Surditatea brusc instalata: cauze | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

  2. aurelia

    buna ziua. de o luna aproximativ ma confrunt cu aceasta boala numita surditate brusc instalata. am fost la medic, am urmat medicamentatia prescrisa,dar nu este nici o schimbare. inrebarea mea este pentru ce care au intilnit asa ceva ce pot face sau la ce sa ma astept de acum incolo in evolutia boli, la surzenie sau aparat auditiv. va multumesc anticipat pentru sfaturi.

Leave a Comment