Presbiacuzia

Home » Articole » Patologie » Presbiacuzia
Schwehöriger Mann

Dintre analizatorii senzoriali ai omului, auzul este cel mai afectat odata cu inaintarea in varsta. Nivelul si performanta auzului sunt dependente in mare masura de buna functionare a celulelor ciliate. Acestea sunt capabile sa transforme sunetele in stimuli electrici care transmisi de nervul auditiv la creier devin senzatie auditiva.

Pierderea progresiva a acuitatii auditive odata cu varsta se explica prin incapacitatea de regenerare a celulelor senzoriale din urechea interna (celulele ciliate). Pe masura inaintarii in varsta, celulele ciliate si neuronii dispar, ducand la hipoacuzie progresiva, mai intai pe frecventele inalte.

factorii presbiacuzieiPresbiacuzia este rezultatul insumarii efectelor asupra acestor celule a actiunii substantelor ototoxice, traumelor sonore (expunerea la zgomote puternice), si a degradarii celulare produse de varsta in sine. Procesul de degradare a celulelor ciliate este influentat si de o mostenirea genetica, ce explica sensibilitatea individuala diferita la factorii de mai sus.

Societatea moderna, in care zgomotul ambiental si industrial a atins cote cu potential destructiv major asupra celulei ciliate, iar utilizarea comuna a substantelor ototoxice (ex. antibioticele aminoglicozidice) este larg raspandita, condamna practic omul de astazi la pierderea timpurie a auzului. zgomotLa acestea se adauga expunerile ocazionale la zgomot traumatizant (transporturile aeriene, amplificarea sonora excesiva la concerte) si la zgomotul profesional. Studii statistice recente au concluzionat ca un individ considerat sanatos in varsta de 60 de ani din zilele noastre prezinta un nivel mediu al presbiacuziei pe care l-ar fi atins doar la varsta de 80 de ani, daca s-ar fi nascut cu 30 de ani mai devreme!

Ritmul de deteriorare a auzului este amplificat in cazul pacientilor cu boli ale auzului. Otoscleroza, supuratiile si traumatismele urechii medii, isnuficienta circulatorie cerebrala, hipertensiunea arteriala grabesc si agraveaza pierderea auditiva.  In cazul acestora este necesara utilizarea timpurie a mijloacelor de amplificare auditiva, sau a interventiilor chirurgicale deosebit de costisitoare. Cand si capacitatea acestora de compensare este depasita, se instaleaza handicapul auditiv.

Din pacate, handicapul social reprezentat de presbiacuzie nu este suficient de bine inteles de cei din jur. Suferinta pacientului cu presbiacuzie este adeseori neglijata, chiar ironizata (“Surdul nu aude dar le potriveste”), ducand incetul cu incetul spre marginalizarea sociala si familiala a varstnicului. Costurile sociale ale acestei stari de lucruri sunt suportate in egala masura de pacient, dar si de societate. O atitudine mult mai ferma indreptata impotriva poluarii sonore ar fi de dorit din partea autoritatilor.

in Patologie de admin 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Presbiacuzia | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment