Neurinom de acustic intracanal cu auz normal – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Neurinom de acustic intracanal cu auz normal – prezentare de caz
29-1

Autori: Dr. Tudor Adrian, Dr. Ilie Madalina

Depistarea precoce a neurinomului de acustic are la baza o atitudine de suspiciune permanenta a specialistului ORL in fata oricarui tablou clinic acustic-vestibular unilateral atipic.  Un audiolog experimentat are de obicei abilitatea de a stabili acest diagnostic chiar in situatia unor evaluari imagistice superficiale, care dau senzatia de falsa siguranta clinicianului. Prezentam in continuare un astfel de caz diagnosticat la Clinica Urechii.

Pacientul G. L., in varsta de 54 ani se prezinta la consult ORL pentru senzatie de ureche infundata si tinitus urechea dreapta. Simptomatologia a aparut in urma cu un an, tinitusul fiind mai accentuat seara la culcare. La 2 luni de la debutul tinitusului au aparut ametelile, cu durata de peste 1 minut, insotite de usoara senzatie de greata. Ametelile erau provocate de miscari bruste ale capului.  La scurt timp de la aparitia acestora, pacientul a acuzat un episod de sindrom vertiginos puternic cu durata de cateva ore cu greata si varsaturi, pentru care a fost internat de urgenta la Spitalul Fundeni unde a primit tratament perfuzabil cu metoclopramid si diazepam si a efectuat un examen computer tomograf care nu a decelat vre-o leziune cerebrala. A fost externat a doua zi in stare ameliorata.

La cateva zile a fost internat la spitalul Elias cu stare de rau si vertij cu tendinta de balansare la mers, pentru care a primit tratament perfuzabil cu B1, B6 si antiinflamatoare.

La noi in clinica se prezinta cu tinitus unilateral, senzatie de ureche infundata si vertij, pentru investigatii mai amanuntite in scopul stabilirii diagnosticului.

Dupa a amamneza amanuntita s-au efectuat  probele audiologice si vestibulare pentru a stabili un diagnostic topografic.

La examenul otomicroscopic membranele timpanice erau integre, mobile la manevra Valsalva si cu placi de timpanoscleroza pe urechea stanga.

S-a efectuat  audiograma tonala liminara care nu a aratat o hipoacuzie  la nici una dintre urechi.

Otoemisiunile acustice au fost prezente pe urechea stanga si partial prezente pe urechea dreapta

Imitanta acustica efectuata a aratat o timpanograma tip A bilateral cu reflex acustic al muschiului scaritei (reflex stapedian) prezent ipsi si contralateral pe ambele urechi.

Pentru a evalua cauza acelor ameteli s-a efectuat in continuare posturografia statica computerizata care a evidentiat o afectare izolata a inputulul somato-senzorial in incidenta antero-posterioara dar cu inputul vestibular in limite normale (nu este afectat nici in incidenta antero-posterioara nici in incidenta laterala).

Potentialele evocate auditive au evidentiat timpul de conducere central in limite normale la ambele urechi dar  o diferenta de latenta dintre cele doua unde (unda V) de 0.59, element caracteristic pentru o patologie retrocohleara.

S-a indicat efectuarea unui examen rezonanta magnetica  cu substanta de contrast, care a pus in evidenta existenta unui proces inlocuitor de spatiu de 2,3/2,1 mm, ovalar, cu contur net, situat in fundul conductului auditiv intern, in cadranul postero superior, sugerand apartenenta la nervul vestibula superior pe partea dreapta, cu contrast intens si omogen, avand aspect sugestiv pentru Scwanom (neurinom de acustic).

Pe baza examenului clinic si a investigatiilor paraclinice s-a stabilit diagnosticul final de neurinom de acustic UD, cu  auz normal pe audiograma tonala liminara.

Pacientul urmeaza sa fie indrumat intr-o clinica specializata pentru a efectua terapia specifica.

Particular acestui caz este faptul ca tinitusul este unilateral, auzul este normal iar vertijul resimtit de pacient este probabil datorat unei insuficiente vertebro bazilare si nu afectarii vestibulare.  Examenul tomografic cerebral efectuat in bilantul initial al sindromului vertiginos nu a reusit sa evidentieze neurinomul intracanal de mici dimensiuni.  Evaluarea electrofiziologica aprofundata si perseverenta, completata cu evaluarea imagistica de electie prin examen RM cu substanta de contrast a permis clarificarea in cele din urma a diagnosticului cu consecinte importante asupra conduitei terapeutice si prognosticului pacientei.

in Cazuri clinice de admin 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Neurinom de acustic intracanal cu auz normal – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment