Limita dintre protezarea auditiva si implantul cohlear

Home » Articole » Audiologie-electrofiziologie » Limita dintre protezarea auditiva si implantul cohlear

Autori: Dr. Tudor Adrian, dr. Roxana Mazilu.

Cu putin timp in urma, pacientii cu hipoacuzie erau impartiti in 2 categorii terapeutice distincte, in functie de gradul pierderii de auz: cei ce beneficiau de protezare auditiva (sau implant de ureche medie) si cei cu indicatia de implant cohlear.

Recomandarea pentru protezare auditiva se stabileste la o hipoacuzie neurosenzoriala mai mare de 30 dB  la copil si mai mare de 40 dB la adult, cu  limita pana in 80 dB (media pragurilor tonale pe 1, 2 si 4 KHz). Peste aceasta limita, indicatia este pentru implant cohlear.

 

Actual, criteriile de selectie pentru implantul cohlear au devenit mai complexe, pe masura perfectionarii tehnologiei si a castigarii de experienta in domeniul implantarii. Astazi nu doar hipoacuzia sever-profunda beneficiaza de implant, ci sunt eligibili pentru aceasta metoda de tratament si pacientii cu  asa numita surditate partiala, care nu beneficiaza de aparatele auditive si la care, in mod ideal, trebuie prezervat auzul rezidual.

Pentru prezervarea  auzului rezidual, noi  tipuri de implante si metode combinate (stimulare acustica + electrica) au fost puse in practica, toate disponibile si la Clinica Urechii. Tratamentul surditatii partiale cu introducerea electrodului prin fereastra rotunda are trei abordari pentru trei grupe distincte de pacienti:

  • Complementul electric (EC) – pentru pacienti cu auz normal sau hipoacuzie usoara pe frecventele joase si cu surditate aproape totala pe frecventele inalte. Acestia beneficiaza de stimulare electrica prin implant cohlear.


  • Stimularea electroacustica (EAS) – pentru pacienti cu hipoacuzie usoara-severa pe frecventele joase si hipoacuzie profunda pe frecventele inalte: proteza auditiva si implant in acelasi dispozitiv.

  • Stimularea electrica (ES) – numai la pacientii implantati in caz de pierdere a auzului pe frecventele joase postimplant sau resturi auditive.

in Audiologie-electrofiziologie de admin 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Limita dintre protezarea auditiva si implantul cohlear | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment