Hipoacuzia/surditatea neurosenzoriala nonsindromica progresiva de cauza genetica

Home » Articole » Genetica » Hipoacuzia/surditatea neurosenzoriala nonsindromica progresiva de cauza genetica
Autori: dr. Sinziana Papuc, dr. Dan Masariu

Hipoacuzia/surditatea reprezinta o problema de sanatate publica. Are o incidenta de 1,3-2,3 la 1000 de copii. Surditatea progresiva  poate aparea de la nastere, sau ulterior la orice varsta, din prima copilarie, pana la varsta matura. Depistatarea precoce permite interventia rapida cu recuperare si integrare sociala.

Hipoacuziile/surditatile genetice sunt boli monogenice caracterizate de o mare heterogenicitate.

Cauze de hipoacuzie/surditate: 50% cauze de mediu sau interactiune mediu-genetica si 50% cauze genetice, dintre care 30% hipoacuzie sindromica respectiv 70% hipoacuzie nonsindromica.

Surditatea nonsindromica

Hipoacuzia/surditatea nonsindromica reprezinta 60-80% din surditatile neurosenzoriale la copii, iar in 50% din cazuri este vorba despre mutatiile conexinei 26 (35delG).

Hipoacuziile neurosenzoriale nonsindromice se impart in 3 categorii principale: Autozomal dominante, Autozomal recesive si X-lincate.

Surditatea nonsindromica autozomal dominanta este a 2-a ca frecventa, se manifesta atat in stare homozigota cat si in stare heterozigota, fiecare bolnav are de obicei un parinte afectat, fenotipul anormal apare in fiecare generatie(continuitate in succesiunea generatiilor). Transmiterea autozomal recesiva este cea mai frecventa, se manifesta numai in state homozigota, in stare heterozigota boala nu se manifesta. Parintii sunt neafectati, heterozigoti si se observa o discontinuitate a bolii in succesiunea generatiilor.

Hipoacuzia non sindromica autozomal  recesiva este cea mai comuna forma de hipoacuzie transmisa genetic, responsabila pentru aproximativ 80% din hipoacuziile prelinguale de cauza genetica.

Pana in present au fost descrise ca fiind implicate in hipoacuzia non sindromica autozomal  recesiva 72 de locusuri si 40 de gene, indicand o enorma heterogenicitate genetica.

Totusi pana in prezent se stiu putine lucruri despre contributia diferitelor gene in HNSar la populatia europeana.  Mutatiile genei GJB2 sunt o cauza frecventa a HNSar; alte gene raportate ca fiind importante pentru aceasta entitate la populatia vest europeana sunt:  TMC1, OTOF si CDH23

Mutatiile genei TMPRSS3

La pacientii cu hipoacuzie progresiva si un posibil mod de transmitere autozomal recesiv, trebuie luat in considerare mutatiile genei TMPRSS3. Varsta de debut si rata progresiei hipoacuziei sunt variabile Hipoacuzia non sindromica autozomal  recesiva DFNB8/10 este cauzata de mutatiile genei TMPRSS3. Un studiu publicat de Univestitatea din Nijmegen a aratat ca mutatiile acestei gene se pot clasifica in minore si severe si se asociaza cu DFNB8 ( hipoacuzie postlinguala cauzata de prezenta unei mutatii minore si a unei severe ) sau DFNB10 ( hipoacuzie prelinguala cauzata de prezenta a doua mutatii severe) Tot in acest stiudiu este descrisa o noua mutatie p.Val199Met , pe langa alte patru descrise anterior p.Ala306Thr, p.Thr70fs, p.Ala138Glu si p.Cys107Xfs. De asemenea s-a aratat ca substitutia aminoacizilor Ala426Thr afecteaza functia proteinei si o considera patogenica pentru mutatiile in gena TMPRSS3. Mai mult, s-a demostrat ca implantul cohlear este o buna optiune de tratament pentru acesti pacienti.

Mutatiile genei TMPRSS3

Severe

Minore

   p.Thr70fs  p.Ala138Glu
   p.Val199Met   p.Ala426Thr
   p.Ala306Thr  p.Cys107Xfs

 

*oricare doua mutatii severe= hipoacuzie prelinguala

*1 mutatie severe + 1 mutatie minora = hipoacuzie postlinguala

Chiar daca mutatia genei TMPRSS3 este presupusa a fi o cauza rara a hipoacuziei neurosenzoriale autozomal recesive, la familiile cu debut postlingual al afectiunii, este cel mai probabil factor dupa excluderea mutatiilor genei GJB2.

Dupa cum se prefigureaza, pe viitor, diagnosticul genetic al surditatilor va fi luat in considerare in vederea alegerii  tratamentului corespunzator acestor afectiuni.

 

in Genetica, Prima pagina de dr.Sinziana Papuc 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Hipoacuzia/surditatea neurosenzoriala nonsindromica progresiva de cauza genetica | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment