Evaluarea nervului facial prin electroneuronografie

Home » Articole » Audiologie-electrofiziologie » Evaluarea nervului facial prin electroneuronografie
15-1

La Clinica Urechii, in cadrul departamentului de Audiologie  s-a introdus de curand un nou test electrofiziologic – electroneuronografia (ENoG), pentru evaluarea functiei nervului facial in diverse afectiuni.

Indicatii

Paralizia faciala este o afectiune debilitanta, cu impact emotional si psihologic adeseori sever datorita desfigurarii faciale si dificultatilor la vorbit, mancat si baut. Pentru multi pacienti, socializarea este foarte limitata si dificila.

Cauzele paraliziei faciale:

Afectiunile nervului facial pot avea multe cauze:

  • paralizia faciala a frigore (Bell)
  •  paralizia iatrogenica (dupa chirurgie)
  • paralizia traumatica (fractura de os temporal in accidente auto)
  • infectii ale urechii medii sau mastoidei cu interesarea nervului facial (otita medie, otomastoidita, colesteatom cu afectarea canalului nervului facial)
  • boli virale (herpes Zoster otic, varicela, oreion)
  • scleroza multipla
  • sindromul Melkersson-Rosenthal (paralizie faciala recurenta, edem al fetei si buzei superioare, limba cu crapaturi)
  • paralizii faciale de tip central – in afectiuni ale sistemului nervos central (accident vascular, neurinom de nerv facial, meningiom etc)
  • glomus de jugulara

Evaluarea viabilitatii nervului facial cu ajutorul electroneuronografiei este de o importanta critica in managementul afectiunilor nervului facial. In functie de rezultatul ENoG medicul decide ce atitudine terapeutica este potrivita (tratament medical sau  interventie chirurgicala de urgenta – decomprimare a nervului), precum  si prognosticul probabil.

Cand se efectueaza acest test?

Perioada de testare pentru ENoG este incepand cu ziua 3 (de la instalarea paraliziei faciale) si pana in ziua 21 (in afara acestor limite rezultatele pot fi indoielnice sau chiar imposibil de interpretat). De obicei, testul trebuie repetat la un interval de 3-5 zile pana cand se observa un trend evolutiv.

Cum se efectueaza ENoG?

Testul  consta in stimularea electrica a nervului facial imediat sub ureche (pacientul va simti un mic puls electric), si inregistrarea raspunsului motor (contractie musculara) in santul nazolabial (dintre  nas si coltul gurii) prin intermediul a 2 electrozi lipiti pe piele.

Desi exista si alte teste pentru nervul facial, ENoG este singura masuratoare obiectiva a integritatii nervului facial.

in Audiologie-electrofiziologie de Dr. Roxana Masariu 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Diagnosticul si algoritmul decizional al paraliziei faciale idiopatice | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment