Auzul fluctuent

Home » Articole » Patologie » Auzul fluctuent

Autori: Dr. Tudor Adrian, dr. Roxana Mazilu.

Auzul fluctuent poate apare in diverse boli, sub forma unei hipoacuzii de transmisie sau neurosenzoriala.

De obicei, pacientii se prezinta pentru alte acuze decat auzul fluctuent. Atunci cand exista o componenta de transmisie (in otite externe sau medii, sau chiar dopul de cerumen), principalele simptome de care se plang pacientii sunt otoreea, otalgia, senzatia de mancarime in ureche sau de plenitudine. Cand este sub forma de hipoacuzie neurosenzoriala, simptomul predominant este vertijul.

Principalele boli cu auz fluctuent de tip neurosenzorial sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Boala Audiograma tonala Tinitus Vertij Trasaturi speciale
Boala Meniere HNS fluctuenta unilaterala pe frecventele joase (sub 1 KHz), apoi pe toate frecventele, pana in 70 dB. Unilateral, de obicei cu tonalitate joasa. Crize tipice de vertij. Hipovalenta unilaterala progresiva. Alternarea nistagmusului paretic cu cel de recuperare. Atacuri precedate de presiune endaurala, cu deteriorarea progresiva a auzului.
Boala Lermoyez HNS unilaterala fluctuenta pe frecventele joase. Unilateral, de obicei cu tonalitate joasa. Atacuri cu durata de secunde-minute. Alternarea nistagmusului paretic cu cel de recuperare. Auzul si tinitusul se amelioreaza in timpul crizei vertiginoase.
Fistula labirintica HNS unilaterala fluctuenta pe frecventele joase, apoi afectand restul frecventelor, cu progresie spre surditate totala. Unilateral, nespecific. Semnul fistulei pozitiv. Vertij paroxistic la efort. Hipovalenta unilaterala progresiva.        ————
HNS de origine cervicala HNS fluctuenta unilaterala sau bilaterala pe frecventele joase, cu ancosa la 500 Hz. Unilateral sau bilateral, de obicei in jurul frecventei de 500 Hz. Vertij paroxistic cu nistagmus provocat cu directie alternanta. Acuze in regiunea cervicala.
HNS metabolica HNS fluctuenta bilaterala asimetrica pe frecventele joase, rar pancohleara sau pe frecventele inalte. Uni sau bilateral, nespecific. De obicei absent. Hiperlipoproteinemie sau hipoglicemie sau hipotirodism.
Sdr. Cogan HNS fluctuenta bilaterala asimetrica, in special pe frecventele inalte sau pancohleara. Uni sau bilateral, nespecific. Hipovalenta bilaterala asimetrica progresiva. Uneori vertij episodic. Keratita interstitiala.
Sdr. de apeduct vestibular largit HNS bilaterala asimetrica progresiva (uneori spre surditate totala), in special pe frecventele inalte. In 90% cazuri e mixta. Rareori. 1/3 din pacienti au probleme de echilibru. 1/3 din cazuri se asociaza cu  sdr. Pendred (gusa tiroidiana, tulburari de echilibru).Deseori poate surveni o scadere brusca a auzului dupa traume craniene minore sau alte activitati ce cresc presiunea intracraniana.

 

Auzul fluctuent necesita asadar un bilant audiologic complet, uneori si teste vestibulare in functie de simptomatologie, pentru a depista in timp util (in special la copii!) o boala ce poate duce la hipoacuzie sever-profunda.

in Patologie de admin 1 Comment

One comment

  1. Pingback: Auzul fluctuent | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment